Skip to main content
www.belgium.be Logo of the federal government
Home
Jaarverslag 2018

In 2015 werd het Centrum voor Cybersecurity Belgium opgericht. Nu, 3 jaar later, komt de werking van het CCB op kruissnelheid. Een recent rapport van de firma BitSight toont aan dat België in de loop van 2018 opklom van de 11de naar de 6de plaats in hun Security Rating. Het ziet er naar uit dat de projecten van het CCB hun vruchten beginnen af te werpen.

Om bedrijven en (overheids)organisaties beter te wapenen tegen cyberaanvallen publiceerden wij in januari 2018 een online referentiegids en Baseline Security Guidelines (BSG). Ook de voorbereidingen van de NIS-richtlijn kregen bijzondere aandacht.

Het informeren en sensibiliseren van de eindgebruiker schakelde een versnelling hoger: safeonweb.be werd in het Duits ter beschikking gesteld en de campagne in de maand oktober was opnieuw een succes. In 2018 stuurde de Belgische bevolking maar liefst 648.522 mails door naar verdacht@safeonweb.be. In totaal werden op die manier 1478 valse websites geblokkeerd.

De operationele dienst CERT.be wordt steeds performanter: de medewerkers kregen de kans om zich bij te scholen tot topexperts in cybersecurity, het Early Warning System werd operationeel en een nieuwe website voor CERT.be werd gelanceerd.

Maar het CCB is tegelijkertijd nog steeds een organisatie in volle ontwikkeling. Daarom werven wij continu nieuwe medewerkers aan. Het spreekt voor zich dat dit geen eenvoudige opdracht is.  De vraag naar ICT-ers en experts in cybersecurity is immers groter dan het aanbod op de arbeidsmarkt. Nochtans slagen we er in om zeer interessante profielen aan te trekken. In 2018 steeg het aantal medewerkers van 28 naar 37.

Ontdek hier verder een overzicht van onze projecten in 2018.

1 juli 2018

Miguel De Bruycker
Directeur

Phédra Clouner
Vicedirecteur